Detoxikace organismu po Vánocích

Detoxikace organismu není žádná moderní záležitost. Je to přirozený proces, který v těle probíhá automaticky. Kdybychom jedli výhradně  přirozenou stravu, trávili hodně času na čerstvém vzduchu, pili dostatek čisté vody a pravidelně sportovali, nemuseli bychom to vůbec řešit.

 

Realita je ovšem trochu jiná, obzvlášť v období vánočních svátků, proto musíme tělu trochu pomoci. Zde jsou tipy na prověřené agenty se zvláštním povolením detoxikovat.

1. Z ovoce vsaďte na citróny

Mohlo by se zdát, že rapidně navýšit příjem ovoce je postup, díky kterému se tělo vyčistí a bude mít navíc dostatek živin. Všeho moc ale škodí. Ovoce ve vyšší míře kvasí ve střevech a to nechcete. Jeden plod ale rozhodně chcete, a to citron. Má detoxikační a alkalizující účinky na organismus, což se po Vánocích plných kyselinotvorné stravy vyloženě hodí.

2. Zahřejte se zázvorem

Očista organismu neznamená jen jíst syrovou zeleninu a pít po ránu studené driáky. Potřebujete se taky zahřát a v tom vám pomůže zázvor. Připravit čaj z něj zvládne každý, zařaďte ho ale i při vaření. Perfektně se snese třeba s krémovou mrkvovou polévkou…

Zázvor pro detoxikaci organismu

 

3. Účinná detoxikace organismu díky koření

Mezi nejúčinnější koření z pohledu detoxikace organismu patří kurkuma. Stimuluje totiž činnost jater, která jsou klíčovým detoxikačním orgánem. Kurkumu lze nejběžněji sehnat jako koření, ale i jako čerstvý oddenek. Mezi další koření, které jsou významné z pohledu detoxikace patří kmín, šafrán, rozmarýn, kayenský pepř, skořice, oregano.

Detoxikace organismu pomocí koření

4. Chlorela jako magnet na toxiny

Tato jednobuněčná řasa obsahuje nejvyšší podíl chlorofylu ze všech organismů. Je známá především jako vysoce účinný detoxikant, a to nejsilnější ze všech zelených potravin. Chlorela z těla velmi účinně vylučuje toxiny a povánoční detoxikace organismu je s ní jednodušší, protože účinně čistí i trávicí trakt.

Detoxikace organismu po Vánocích

5. Čistící a bylinné čaje

Aby měla detoxikace organismu smysl, je nutné navýšit pitný režim. Základem je čistá neperlivá voda, velmi účinné jsou ale také funkční bylinné čaje. Teekanee nabízí kombinaci zeleného čaje a kopřivy. Mocná je také varianta s kořením a detoxikačními bylinami. A co takhle vyzkoušet kombinaci černého bezu, citronové trávy, zázvoru a být lehčí než pírko?

6. Vincentka – lék našich babiček

Léčivá minerální voda, která je vhodná k očistným kůrám a zbavuje nežádoucího balastu nejen dýchací cesty, ale i střeva. Vincentka je bohatá na minerály, které pomohou odkyselit naše tělo po vánočním maratonu. Pomáhá také při prevenci  bakteriálních infekcí horních cest dýchacích, můžete tedy odložit roušku a v klidu se projet MHD.

7. Dělejte si šťávy místo běžné svačiny

Pokud jste pod stromečkem od Ježíška našli povlečení místo odšťavňovače, žádnou paniku, řešení tu je! Co si doma neuděláte, to můžete koupit. Třeba tuhle karotkovou šťávu nebo  zkuste skvostnou kombinaci řepy a jablka.  A díky téhle zelené lahvičce pochopíte, jak lahodná může být kombinace špenátu, okurky a zázvoru.

Detoxikace organismu pomocí zelemninových šťáv

8. Omezte živočišné produkty

Během detoxikačního období byste v jídelníčku měli omezit maso, ale i vejce, mléčné výrobky a živočišné tuky. Když se žaludek nebude muset zabývat trávením řízku, zbyde mu více energie na očistu. Situace vás navíc přirozeně donutí zařadit zdravé potraviny jako luštěniny, semínka a různé alternativy mléka.

9. Zkuste detoxikační zeleninu

Při detoxikaci organismu se vyplatí navýšit příjem zeleniny. Pokud možno v bio kvalitě. Každá zelenina je lepší než žádná zelenina, nejlepší účinky na očistu však mají kapusta, artyčoky, červená řepa a okurka. Zeleninu jezte čerstvou, ale i ve formě polévek.

Detoxikace organismu a zelenina

10. Dejte si ranní detoxikační drink

Základem je začít správně hned po probuzení. Nastartujte den tímto elixírem. Do sklenice vody rozmíchejte 2 lžíce jablečného octa, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžičku medu a půl lžičky skořice. Pomáhá snižovat pocit hladu, startuje metabolismus a imunitu.

Potravin, které pomáhají čistit naše tělo je opravdu mnoho. I to obyčejné jablko v těle „maká“ o stošest. A ti, kteří mají hodně rádi život, mohou zkusit i jiné tuzexové vychytávky. Třeba takové plody goji jsou považovány za elixír nesmrtelnosti a jsou nabité antioxidanty, které pomohou napravit „škody“ spáchané útokem alkoholu, cukroví a chlebíčků :)

Doporučené články