Jdeme do školy aneb Co nesmíte zapomenout koupit nejen prvňáčkovi 

Nástup do první třídy je důležitým milníkem v životě nejen vašich ratolestí, ale i vás samotných. Povinnosti spojené se školní docházkou čekají na děti i na rodiče. Proto je dobré se na všechno pořádně připravit. A tím prvním a nejdůležitějším krokem přípravy je správná volba vybavení do školy. Abyste na nic nezapomněli, připravili jsme pro vás výběr pomůcek, bez kterých se prvňáček neobejde.

Aktovka, nebo batoh?

Vybrat správnou aktovku nebo batoh není tak lehké, jak se na první pohled může zdát. Jak aktovka, tak batoh by totiž měly splňovat hned celou řadu parametrů, aby prvňáčkům neničily záda. Prvním parametrem je určitě anatomický tvar zad, na kterých by mělo být i odvětrávání, aby se dětem záda zbytečně nepotila a nezůstávala mokrá. Kromě anatomie zad je vždy potřeba si prohlédnout šířku a materiál popruhů. Naprosto nevhodné jsou úzké nepolstrované popruhy. Jejich minimální doporučená šířka by měla být totiž až okolo 4 cm. U popruhů je důležitá i variabilita délky, která zajistí, že aktovka nebo batoh sedí správně na zádech a zbytečně nevisí.

Na co byste při výběru neměli rozhodně zapomenout je reflexní značení batohu. Zajistí, že budou děti dobře vidět na přechodech pro chodce nebo třeba v pěších zónách u vašeho domu. Pokud je značení špatné, dá se sice nahradit přídavnými reflexními prvky, ale není to tak účinný prostředek, jakými jsou aktovky, u kterých jsou odrazky a jiná značení součástí. Při hledání toho správného batohu nebo aktovky je podstatné se zaměřit i na vnitřní uspořádání. Aktovka by měla mít dostatečný prostor na penál, desky na sešity, učebnice, svačinu či lahvičku. A jestli u prvňáčka sáhnout po batohu, nebo po aktovce? Naše rada zní: aktovka. Aktovky jsou lépe anatomicky uzpůsobené zádům malých dětí a nabízejí lepší oporu pro páteř. Ale ať už zvolíte aktovku, nebo batoh, vždycky je vybírejte společně s vaším potomkem, abyste měli jistotu, že se mu bude líbit?

Kolik pastelek má mít prvňáček v penále?

Další, bez čeho se neobejdete, je penál. V dnešní době jich najdete celou řadu – klasické patrové, rozkládací nebo sypací. Do první třídy se hodí nejlépe ty patrové a rozkládací, u kterých má dítě možnost si penál uspořádat a učit se tak i udržovat si ve věcech pořádek. U penálů je dobré se neřídit pravidlem, že čím větší, tím lepší. Je pravda, že do většího penálu se vejde více pomůcek, ale je také těžší, čemuž byste se v případě výbavy pro prvňáčky měli vyvarovat. Dobrou variantou jsou tedy penály dvoupatrové nebo rozkládací penály, ve kterých je dostatečný prostor na všechno, co děti potřebují, ale nebudou zbytečnou zátěží.

A co do penálu? Tužky, pastelky, nejlépe ergonomické trojhranné a nelámavé, ořezávátko, gumu, malé pravítko, nůžky s kulatou špičkou, pero, zmizík.

A co ještě by se mohlo hodit?

Určitě by vám na seznamu neměl chybět sáček na tělocvik, který by měl být vyrobený z prodyšného materiálu, kdyby náhodou vám vaše ratolest zapomněla tělocvik přinést domů na vyprání, aby se potom z pytlíku nelinula nelibá vůně. Pytlík se hodí i na přezůvky, aby děti vždycky věděly, kde je druhý den najdou a neválely se jim všude možně po šatně. Ve výbavě by neměl chybět ani boxík na svačinu a lahev na pití. Tím se vyvarujete nejen tomu, že budete zbytečně nakupovat pořád nové pet lahve, ale budete mít také jistotu, že pijí z nezávadného plastu, ze kterého se neuvolňují pro děti nebezpečné látky. Určitě nejen školákům přibalte i vlhčené ubrousky. Prvňáčkům se budou zvlášť hodit ty, které dokáží odstranit i šmouhy od fixek i inkoustu.   

To nejdůležitější je…

I kdybyste jim vybrali ten nejhezčí batoh, naplnili jste jim penál těmi nejúžasnějšími pastelkami a pořídili parádní kufřík na výtvarku, vždycky by jim něco chybělo. To nejdůležitější je bezpochyby pořádná svačina. Bez té se totiž neobejde žádný prvňáček ani zkušený školák. Na Rohlik.cz máme všechno od aktovky pro princezny i rošťáky až po zdravé BIO svačiny, se kterými hravě zvládnou celý školní rok. Hurá do školy!

 

Doporučené články