Inspirace pro maminky: Zdravé svačiny přímo k nakousnutí pro malé i velké školáky

Neoblíbené svačiny zapomenuté ve školní tašce známe asi všichni ze svých dětských let. Jak ale připravit dětem svačiny, aby byly zdravé a přitom po nich nezbyl ani drobeček? Podívejte se do rohlíčkovského receptáře, ve kterém jsme pro vás připravili tipy na veselé svačiny, které nejen skvěle vypadají, ale ještě lépe chutnají malým i velkým.

Mlsání nudu ve škole zahání

Uspokojit malé mlsné jazýčky není vždycky jednoduché, zvlášť když na ně všude číhají nástrahy v podobě čokolády, dortíků nebo nejrůznějších tyčinek plných cukrů. Ale nebojte se, i boj proti nezdravým sladkostem můžete vyhrát. Je k tomu potřeba jen trocha fantazie. Místo ovoce nakrájeného na obyčejné kousky zkuste vykrajovátka a uvidíte, jak se po ovocné svačince zapráší. Zábavné jsou i ovocné špízy. Nakrájené nebo vykrájené ovoce napíchnete na párátko nebo špejli a máte duhu nejrůznějších barev.

Pro náročnější školáky pak připravte jablíčkový sendvič. Jablíčka nakrájejte na tenké plátky, namažte jeden plátek oblíbeným oříškovým nebo arašídovým máslem, přiklopte druhým kolečkem a máte hotovo. Zkusit můžete i smoothie připravené z nejrůznějších druhů ovoce nebo přímo z připravených směsí. Jednoduché a zdravé mlsání jsou i raw kuličky, které vyrobíte z hotové datlové pasty nebo rozmixovaných datlí. K datlové pastě stačí přidat, co zrovna doma najdete: kokos, arašídové máslo, rozmačkaný banán, kakao, nastrouhanou kvalitní čokoládu, rozdrcené kešu nebo jiné oříšky. Ze směsi uděláte kuličky a svačina je na světě.

Velká svačina na velkou přestávku

Sladké dobroty by ale určitě neměly být tím jediným, co školákům k svačině zabalíte. Zaženou sice mlsnou, ale na hlad pomůžou jen na chvíli. Jednoduchou svačinou, která zabere jen pár minut, jsou slané rolky. Na plátek sýru položíte plátek kvalitní šunky, namažete tvarohem a zabalíte do rolky. Ke svačině by neměla chybět ani zelenina, ale většina dětí ji moc ráda nemá. Jak na ni? K nakrájené zelenině připravte i něco, v čem si ji děti můžou namočit. Výborný je dip z tvarohu a pečené červené papriky. Papriku dáte do trouby, pokapete olivovým olejem, necháte péct do měkka a po vychladnutí spolu s tvarohem rozmixujete. Stejně tak dobrým dipem je i hummus. Osvědčeným tipem jsou i cuketové placičky. Stačí nastrouhat cuketu, odlít vodu, kterou cuketa pustí, přidat vajíčko, nastrouhaný sýr – hodí se eidam i gouda, zahustit ovesnými vločkami a hotovou směs dát na pánvičku potřenou olivovým olejem. A kdyby přeci jen mlsné jazýčky chtěly i k většímu jídlu něco sladkého. Přidejte do cottage čerstvé nebo mražené ovoce a oříšky.

Svačiny na celý rok

Při vymýšlení svačin se fantazii meze nekladou. Ostatně máte před sebou ještě celý školní rok na to zkoušet, co vašim dětem bude chutnat nejvíce. A kdyby vám došly nápady nebo jste zrovna neměli čas, tak se koukněte na Rohlik.cz. U nás najdete BIO svačiny, dobroty od farmářů, českou zeleninu, raw tyčinky i ovocné taštičky. A nezapomeňte ani na pitný režim. Přibalte jim do batůžku čistou vodu, čerstvou šťávu nebo smoothie.

Doporučené články