Fakta a mýty o inkontinenci: Co pomáhá a čemu se naopak vyvarovat

Bojíte se zakašlat, tramvaj si raději necháte ujet, abyste nemusela běžet, a srdečný smích vám spíš zkazí náladu, protože už víte, že vaše kalhotky nezůstanou suché? Nejste v tom sama. Únik moči neboli inkontinence trápí nemalé procento žen, a to nejen po porodu nebo v menopauze, ale také mladé slečny. Ještě než začnete pátrat všude možně na internetu, přečtěte si náš článek a vyvarujte se nejčastější chybě, která vám váš problém může ještě zhoršit.

Proč se vyhnout Kegelovým cvikům

Tipů, jak s inkontinencí zkoncovat, je na internetu celá řada, ale některé vám spíše ublíží, než pomůžou. Když do jakéhokoliv vyhledávače zadáte inkontinence, vyskočí na vás “zaručeně” fungující Kegelovy cviky, které doporučují cvičení svěračů a přerušované močení. Moderní fyzioterapie a medicína dnes už ví, že pokud budete trénovat svěrače, váš problém se nevyřeší. A přerušovaným močením si způsobíte spíš hyperaktivní močový měchýř, který naopak vaši inkontinenci může zhoršit. Ale co tedy skutečně funguje?

Menstruační vs. inkontinenční vložky

První krokem, který byste měli udělat, je pořídit si kvalitní inkontinenční vložky. Ženy, které si myslí, že stačí běžné menstruační, se zcela zásadně mýlí. Menstruační vložky jsou vyrobeny na menstruační krev, nikoliv na moč. Proto pokud trpíte únikem moči, kupte si speciální vložky, které rychle sají a zajistí vám pocit pohodlí. Stydět se rozhodně nemusíte, v době internetu si je můžete pořídit online i na Rohlik.cz. Jedněmi z nejlepších jsou vložky TENA Lady, které byly pro inkontinenci speciálně vyvinuty. Vybrat si můžete podle závažnosti vašeho problému. Pokud se jedná jen o občasný malý únik moči, pak sáhněte po TENA Lady Ultra Slim Mini nebo Ultra Slim Mini Magic. Pokud vás ale už trápí větší únik moči, pak jsou pro vás TENA Lady Slim Normal nebo TENA Lady Extra. Nebudete se tak muset bát mokrých kalhotek nebo nepříjemného pocitu, když nosíte jen menstruační vložku. TENA Lady vám zaručí trojí ochranu proti protečení, vlhkosti i zápachu.

Mýtus posilování pánevního dna

Pořízením dobrých inkontinenčních vložek, jako jsou TENA Lady, to ale celé jen začíná. To, co budete potřebovat dát do pořádku, je vaše pánevní dno. Nejčastějším druhem inkontinence je stresová inkontinence, kdy pánevní dno ochabne a každé popoběhnutí, poskočení, zakašlání a další fyzické úkony s sebou nesou únik moči. Aby bylo zase všechno v pořádku, je potřeba vrátit pánevnímu dnu jeho pružnost. Proto je velkou chybou pánevní dno jen posilovat. Svaly pánevního dna se stejně tak potřebují naučit i relaxovat, aby bylo pružné a neustále se pohybovalo a bylo živé. Prvním krokem k uzdravením pánevního dna je i dech. Kdy se můžete položit do lehu na záda, pokrčit si nohy, chodidla nechat na šířku kyčlí, položit si dlaně na podbřišek a srovnat pánev tak, aby se vám dlaně nikam neklopily, ale byly vodorovně se zemí a pak se začnete nadechovat zhluboka, ale bez velkého úsilí do podbřišku i oblasti pánve. Uvidíte, že pokud budete správně dýchat, i vaše pánevní dno ožije.

Chodíte příliš často?

K úniku moči ale nemusí docházet jen při běhu a kašlání, ale i v jiných situacích. A někdy dokonce i naprosto bez zjevné příčiny. Potom můžete trpět tzv. urgentní inkontinencí, kdy jste si vytrénovali z častého močení “pro jistotu” syndrom hyperaktivního močového měchýře, a nedokážete rozpoznat, kdy je měchýř plný a kdy se už jedná o mylný signál. Hyperaktivní močový měchýř je spojen pak spíše se ztuhlým pánevním dnem, ve kterém je neustálé svalové napětí. Chodíte často na záchod nejen přes den, ale i v noci.

Stejně jako u stresové inkontinence je třeba vrátit svalům pánevního dna elasticitu. A dát jim i relaxaci. Kromě dechu, který i v tomto případě má blahodárné účinky, je důležité uvolnění svalů pánevního dna. Lehněte si na záda s pokrčenými koleny opřenými o sebe, chodidly jemně pootočenými prsty ven a rukama podél těla s dlaněmi vzhůru a pootevřenými ústy.

Ke komu jít pro radu o inkontinenci

A kdo vám z odborných řad pomůže s inkontinencí? Nejlépe navštivte urogynekologa, který se touto problematikou zabývá, pečlivě vás diagnostikuje a navrhne léčbu. Může vás odeslat k fyzioterapeutovi, který je specializovaný na problém pánevního dna. Ukáže vám, jaké cviky jsou pro vás vhodné, jak je cvičit a manuálními technikami vám může pomoci uvolnit třeba zbytečné svalové napětí v oblasti pánve.

Inkontinence není tabu. Řešte ji už dnes

I když se může zdát, že je téma inkontinence, stále tabu, nebojte se o svém problému mluvit a začít ho řešit, jen tak se ho můžete zbavit. Už dneska vyměňte běžné vložky za ty inkontinenční a uvidíte, že se bude hned cítit lépe a můžete se vrhnout do cvičení.

Doporučené články