Rychlejší, obratnější, chytřejší. Tyhle hračky rozvíjí vaše děti.

Jakou vlastnost potřebujete u svého děťátka rozvinout? V jaké aktivitě je chcete podpořit? Objevili jsme pro vás hračky pro uvědomělé maminky, po kterých budou vaše děti jedničky! Hodí se doma i uvnitř.

Podpořte jemnou motoriku

Rybníček s otáčivou hladinou, malé rybičky na magnet a rybářské pruty. Klasika v cestovním balení se hodí pro rozvoj jemné motoriky a zamilují si ji zhruba čtyřleté děti. Uvidíte, na jak dlouho je zabaví cestou vlakem i na dece!

Rozvíjejte kreativitu

Myslíte, že vašim dětem by prospěla špetka fantazie? I ta se dá rozvíjet nejrůznějšími aktivitami. Zapomeňte na pasivní zábavu jako jsou hry na telefonu a otevřete jim kreativní svět, který je nutí něco vymýšlet a objevovat, aby hra byla „celá“. Třeba dětská sada Můj piknik (429,90 Kč) obsahuje miniaturní hrníčky, misky a vázičky, aby do nich děti vymyslely jídlo a natrhaly květiny. Hru vezměte na zahradu a nechte děti „vařit“ z kamínků a písečku. Navíc díky malým tvarům dobře rozvíjí špetkový úchop a jemnou motoriku.

Rozvíjejte logiku

Dostat větší děti od počítačových her si žádá notnou dávku kreativity, protože vymyslet jinou alternativní zábavu, aby nebyla „prostě trapná“ je někdy úkol nadlidský. Přitom vy jen chcete, aby se vaše děti rozvíjely všestranně a přemýšlely jinak. Připravte jim na příštím výletě proto úkol, který zároveň ukáže jejich smysl pro logiku (kterou si přece mohly natrénovat právě na hrách). Zkuste hru Pouta, Vysvoboď se od Cool Games. Překonávají se tři zámky různé obtížnosti, takže se hodí i pro mladší sourozence.

Naučte je smyslu pro pořádek

Některým dětem se do uklízení zkrátka nechce. Řešení existuje a hned několik, výsledek je ale pořád nejistý. Zkuste si to celé usnadnit tím, že jim pořídíte hračky, které se snadno zabalí – třeba do kufříku. Set od Pikle za 699,90 Kč pod názvem Kufřík Moje domácnost navíc umí něco dalšího: vede děti k povědomí o tom, co všechno se v domácnosti musí dělat, že prádlo neskáče čisté samo do skříně… To si ještě často ani čtyřleté děti neuvědomují. Potom jim možná úkol „naházej všechny kostky do krabice na hračky“ nebude připadat tak náročný, když poznají, co všechno se musí dělat s podlahou a prádlem. Tenhle kufřík je navíc báječně přenosný, takže si ho můžete vzít na každý víkend mimo domov.

Budujte fantazii a „nadpřirozeno“

Děti ho často přirozeně mají rády, celý svět fantazie a snů je jim hodně blízký, protože jsou v něm samy velmi ponořeny. Ale možná zrovna váš potomek stál v jiné frontě, když se rozdával cit pro imaginaci… Pokud v něm přesto chcete imaginární svět snů podpořit, i to se dá (navíc jako bonus natrénujete jemnou motoriku): zkuste s nimi vyrobit lapač snů. Lapače snů severoamerických indiánů mají kouzelnou moc. Jemná peříčka filtrují přicházející energii, a tu dobrou pouští na pavučinu uvnitř kruhu, která ji pak přenáší na korálek symbolizující duši člověka. Pokud by se přes jemná peříčka přece jen nějaký špatný sen dostal, v pavučině zabloudí a ke korálku se nedostane. Bude je bavit onen příběh i samotné vyrábění. Ráno si pak nechte vyprávět, co vše se jim zdálo! Tuhle kreativní hračku jim můžete vzít třeba i pro první stanování, na které si tak budou určitě pamatovat.

Naučte je bleskovému rozhodování

Některé děti jsou přirozeně flegmatické, pomalejší, ale vy víte, že doba je rychlá a pružné rozhodování a přemýšlení se jim může v životě nejednou hodit. Zábavná hra s kartičkami, která je navíc zabaví třeba na zahradě, zatímco se nudí, než se dopeče maso na grilu, nebo v letadle jim v tom pomůže. Hodí se hlavně pro větší děti (od šesti let), které mají povědomí o hlavních městech nebo znají nářadí a zaměstnání, těm mladším můžete pro ně náročnější kartičky vyndat. Tuhle hru navíc můžete hrát i vy s dětmi, protože vůbec není jasné, kdo bude vítěz!

Podporujte motorické dovednosti

Naučit se pracovat s lepidlem, slepovat, tvořit a něco stavět? To není samozřejmá dovednost, ale musí se rozvíjet. Podporovat motorické dovednosti můžete třeba kreativními lepicími sety.

Rozvíjejte rychlost a obratnost

Trendy děti milují nejrůznější prkna pro rychlou jízdu. Ale jestli zrovna to vaše patří do kategorie lenochů nebo je méně obratné, zkuste to s pennyboardem. Je menší než skateboard, ale má větší gumové kolečka, díky kterým je jízda mnohem příjemnější a tichá. Pennyboard je oblíbený pro svou malou velikost, dá se snadno přenášet a dobře se s ním jezdí i v centru města. Zkoušet to na něm můžou už čtyřleté děti.

Doporučené články