Bezpečně u vody. Pravidla, která nepodceňujte.

Nafukovací páv, rukávky, míč… Výbavu mají vaše děti správnou, ale znají i pravidla, jak se chovat ve vodě? Zopakujte si je i vy.

Nepřeceňujte síly

I když už vaše dítě obstojně plave, neznámá voda, rozlehlá hladina, vlny, to všechno může způsobit, že malý plavec zazmatkuje. Nebo do něj může někdo narazit při dovádění… Vždycky proto buďte natolik nablízku, abyste mu hned mohli pomoci.

Nafukovací hračky jsou pořád jen HRAČKY

Používání nafukovacích pomůcek a hraček má svoje jasná pravidla. Hračky by měly být nafouknuty tak, aby byly tvrdé, nezapomínejte na některé části (například ocas nebo hlavu u nafukovací ryby), jen tak jsou hračky stabilní. Ani tak nenechávejte děti hrát si na nich samotné, snadno se můžou převrátit.

Rozhodně se navíc nejedná o pomůcku určenou pro neplavce nebo k výuce plavání, je to doplněk. A na to řada rodičů zapomíná. Je to jako kdybyste za veškeré své oblečení považovali šátek kolem krku… Nafukovací hračky zkrátka berte jen jako parťáka pro dovádění!

Nafukovací kruhy a rukávky: hlídejte průměr

U nafukovacích kruhů si hlídejte průměr kruhu i vnitřní části kruhu. Nevypadne z něj dítě snadno? Dítě by nemělo jen tak se přidržovat malého kruhu nebo naopak velké nafukovací pneumatiky, i to je nebezpečné. Kruh patří do pasu a pořád by měl být používán pod dohledem dospělého. Někdy se to hůře odhaduje, pokud není kruh nafouknutý, napoví vám proto popisek produktu – pro jak staré dítě je kruh určený?

U velkých kruhů se někdy dočtete, že jsou vhodné třeba až od dvanácti let!

Rukávky z pevného materiálu s bezpečnostním ventilkem už jsou určené pro výuku plavání, dětem pomůžou udržet se na hladině, to ovšem neznamená, že je můžete nechat na řece skotačit samotné. Dítě se může utopit i s rukávky (a i v malé hloubce).

Matrace: pozor na volné vodě

Opatrní buďte u matrací, hlavně na volné vodě. Děti často neodhadnou vzdálenost, nadchnou se pro hru, zapovídají se… a už jsou v půlce rybníka nebo je unáší proud daleko od vaší deky. Nestačí jen sledovat po očku, co se děje. Malý neplavec (ale i plavec) může snadno zpanikařit a provést něco nečekaného.

Nezapomínejte na pití

To, že jdete k vodě, neznamená, že budete mít dostatek vody na pití. Může být zavřený stánek s občerstvení nebo tam zkrátka jen budou dlouhé fronty, proto je ideální zásobit se předem. Děti možná nebudou trpět tolik pocitem žízně, když se budou pohybovat v mokrém prostředí. Proto jim stále připomínejte, že i u vody se musí pít.

Stará dobrá základní pravidla

Neskákat do neznámé vody, nejít plavat hned po vydatném obědě, nekoupat se rozehřátí nebo dokonce přehřátí, to jsou základní pravidla, která nám vtloukali do hlavy naši rodiče, když nás posílali k rybníku. A měli pravdu. Tahle pravidla platí pořád a na jejich dodržování by se nemělo zapomínat. Dětem je vtloukejte do hlavy a nepovolujte výjimky a buďte jim příkladem – děti jen těžko budou rozlišovat, že po lehkém obědě v podobě caprese si jdete dát pár temp do bazénu, zatímco oni musí sedět na břehu (když obědvaly řízky).

Instáč: Jasně že je u vody zábava, hlavně když pro děti máte nafukovacího páva a kruh, ale taky to má svoje rizika. Jaká se nevyplatí podceňovat? Bezpečně u vody je hashtag letošního léta.

Doporučené články