5 tipů na letní osvěžení při posezení s přáteli

 

Léto udeřilo naplno a vy hledáte cestu, jak se osvěžit? Grilovačku i zahradní párty si můžete zpříjemnit hned několika způsoby. Využít můžete naše tipy, které do vysokých teplot vnesou trochu té svěžesti.

Letní koktejl na zahradní i balkonové posezení

Alkoholické i nealkoholické koktejly jsou k usrkávání v parných dnech jako stvořené. Klasikou, kterou zvládnete připravit i bez shakeru, je mojito v alko i nealko provedení. Komu by to přišlo moc snadné, může se vyšvihnout přípravou vrstveného koktejlu, který mívá okolo tří až pěti úrovní. Aby se jednotlivé ingredience nepromíchaly, nalévejte je pomalu přes lžičku, otočenou vypouklou stranou nahoru.

Zmrzliny a sorbety

Zahnat horko můžete i zmrzlinou. Doma si snadno vyrobíte ovocnou dřeň i sorbet. Pro výrobu dřeně ovoce rozmixujte, nalijte do formiček a dejte zmrazit. Sladší chuť získáte přidáním javorového sirupu nebo sirupu z agáve. Sorbet vyrobíte tak, že necháte zmrazit ovoce nakrájené na kostky. Mrazte přibližně 5 hodin, rozmixujete a podávejte ve skleničce.

Oblíbené jsou i smetanové a mléčné zmrzliny, ke kterým se přidala populární pochoutka z Itálie – gelato. Pokud si zmrzlinu nechcete vyrábět, nebo kupovat plastové vaničky, vězte, že si můžete vybrat z BIO zmrzlin ve vaničkách rozložitelných.

Připijte si na letní večery

Zahradní párty nebo grilování k létu patří. A k nim zase patří vychlazené pivo, cider nebo sklenka svěžího růžového vína či prosecca. To si navíc můžete vychutnat i v BIO kvalitě. A nezapomínejte na řidiče! Těm přijde k duhu nealko pivo nebo dobrá limonáda.

Meloun – vykutálené osvěžení

Vodní, žlutý nebo medový? Melounů najdete spoustu druhů. Společné mají to, že parádně osvěží – obsahují totiž až 90 % vody. Stačí rozkrojit a pustit se do nich.

Když máte trochu času, doporučujeme meloun nakrájet na kostky a nechat lehce zmrznout v mrazáku. Rozmixováním vytvoříte sorbet, který zpříjemní i ty nejrozpálenější dny. Pokud tápete při výběru melounu, vězte, že nejlepší variantou pro mixování je ten bez pecek.

K létu neodmyslitelně patří i bowle – osvěžující ovocný koktejl zalitý (šumivým) vínem. Nakrájejte do ní několik druhů melounů, zalijte šťávou z limetky, vínem (lze naředit sodovkou) a přidejte mátu. Říznější variantu připravíte přidáním hřebíčku, anýzu a skořice. Před podáváním nechte několik hodin odležet v lednici, aby se chutě spojily.

Fresh ripe sliced watermelon on wooden rustic background

Limonády z ovoce (i zeleniny)

Dostatek tekutin do sebe vpravíte o něco lépe, když budou podávané v chutné formě domácích limonád. Jahodová, rybízová nebo z lesního ovoce osvěží nejen vás, ale i vybíravé děti. I další sezónní ovoce, jako jsou třešně, meruňky i třeba ostružiny můžete mít v limonádě za pár hodin od utrhnutí. A hlavně bez zbytečné chemie!

Pokud nemusíte sladké, co zkusit osvěžení v podobě okurkové limonády? Okurku rozmixujte, zalijte vodou, přidejte šťávu z citronu a třtinový cukr nebo (podle chuti) med. Vhoďte kostky ledu a je to. Nebo si práci usnadněte poctivým sirupem od Kitla, my to na vás neřekneme.

A jak na ovocné limonády? Ovoce rozmačkejte s troškou třtinového cukru a zalijte perlivou nebo neperlivou vodou. Komu by vadily pecičky, může směs promačkat cedníkem. Chuť dokreslí čerstvá máta, bazalka, tymián, meduňka i třeba levandule, která si notuje s citrusovými drinky.

Hledáte tip na letní grilovačku snů, přečtěte si naše tipy!

Doporučené články