Rubriky
Rohlíkovo

Začínáme s příkrmy: jak si doma poradit?

Máte doma kojence a pomalu přichází doba, kdy má začít ochutnávat první příkrmy? Pak jste určitě řešili, jestli je doma vařit, nebo kupovat skleničky. Toto dilema za vás nevyřeším. Já sama u všech tří dětí příkrmy z velké části chystala doma, ale zároveň jsem ráda za to, že se dá koupit kvalitní dětská výživa. Proto vám představím ve dvou článcích obě dvě varianty.

Základní suroviny pro přípravu příkrmů

Chystáte se vařit doma? Pak určitě budete řešit to, kde sehnat ingredience na vaření. Ať už patříte mezi šťastlivce se zahradou a domácí zeleninou a ovocem, nebo nakupujete na farmářských trzích, či v supermarketu… Dbejte na kvalitu a hygienu při zpracování, vaření i skladování.

 

Při nakupování na Rohlík.cz doporučuji kategorii bio zeleniny, případně si u každého druhu zeleniny vyberte zeleninu pocházející přímo z České republiky. Stejně tak u ovoce a masa od farmářů. Do košíku nezapomeňte přihodit také kvalitní rostlinný olej. Díky němu bude domácí příkrm plnohodnotný. Střídat můžete bio řepkový, panenský olivový olej ale třeba i ghee.

Když vaříme příkrmy doma aneb Hodí se vědět

  • První příkrmy je lepší připravovat v páře (eventuelně uvařit ve vodě).
  • Většina rodičů začíná příkrmy podávat na lžičce ve formě kaše. Aktuálně se ale začínají někteří přiklánět k metodě BLW (zjednodušeně řečeno děti jí už od prvních soust kousky a celkově je tento postup volnější).
  • Postupně jak jsou děti starší, tak můžete jídlo jen pomačkat vidličkou, případně dávat do ruky na ochutnání větší kousky. V tomto případě ale děti ještě bedlivěji hlídejte, aby jim nezaskočilo.
  • Jídlo si klidně uvařte na 2-3 dny, ale správně ho skladujte!
  • Jakmile jednou příkrm ohřejete a dítě ho nesní, znovu ho už neohřívejte.
  • Ohřívání doporučuji opět v páře, mikrovlnku radši vynechejte.
  • Pro první příkrmy používejte kojeneckou vodu.
  • Maso si můžete odvážit na jednotlivé porce a zamrazit do malých balíčků. Případně rovnou uvařit, pomixovat a dát do tvořítek na led.

3 kroky k co nejhladšímu zavedení prvních příkrmů

Někteří kojenci jsou už od začátku vděční strávníci a sní všechno, co jim dáte. Najdou se ale i takoví, kteří drží pusu zarputile u sebe, nebo prskají kolem sebe a nic neochutnají. Chce to čas a trpělivost. Dřív nebo později vašemu děťátku zachutná. A čeho se na začátku držet? Následujících kroků:

  1. Příkrm dávejte dětem vždy, když budou vyspaní a budou mít dobrou náladu. Ideálně denně ve stejnou dobu.
  2. Začínejte jen s malým množstvím. První dny stačí 1-3 lžičky. Jde o ochutnávání a zvykání si na nové struktury.
  3. Každou novou surovinu zkoušejte po dobu 3 dnů. Můžete tak snáze hlídat případnou nesnášenlivost a alergickou reakci.

Základní recepty na první příkrmy

Cuketa  (porce na 3 dny v době zavádění příkrmů)

  • 1 malá cuketa
  • pár kapek rostlinného oleje
  • kojenecká voda

Cuketu důkladně omyjeme a oloupeme. Nakrájíme na malé kousky. Vaříme v páře cca 10 minut, dokud nejsou kousky měkké. Necháme lehce vychladnout, přidáme pár kapek kvalitního rostlinného oleje, rozmixujeme na kaši a podáváme.

Zelenina s krůtím masem (porce na 2 dny)

  • 1 batát
  • 2 kolečka cukety
  • 1 menší mrkev
  • 60 g krůtího masa
  • pár kapek kvalitního rostlinného oleje

Zeleninu důkladně umyjeme, očistíme a oloupeme. Společně i s masem nakrájíme na malé kousky a necháme vařit v páře, dokud není vše měkké a maso uvařené (cca 18 minut). Necháme lehce vychladnout, přidáme pár kapek kvalitního rostlinného oleje, rozmixujeme na kaši a podáváme.

Jablko s banánem (1-2 porce)

  • 1 menší jablko
  • 1/2 banánu

Jablko umyjeme, oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Pro první příkrmy doporučuji chvíli povařit (buď v páře, nebo přímo ve vodě). Po uvaření přidáme banán a jen vidličkou rozmačkáme.

Vločková kaše s jablkem (na 1 porci)

  • 50 g libovolných jemných vloček (např. bio špaldové od Alnatury)
  • 150 ml rostlinného mléka (případně kojenecké vody)
  • 1 malé jablko
  • 1 kávová lžička ghee

Vločky zalijeme mlékem (vodou) a přidáme k nim umyté a najemno nastrouhané jablko. Dáme vařit a postupně mícháme, dokud vločky nenasáknou všechnu tekutinu a nezměknou. Odstavíme z vařiče, vmícháme ghee a můžeme podávat.

Poznámka: Ohledně zavádění lepku se vedou vášnivé debaty. Někdo ho doporučuje zavést hned s příkrmy (ideálně dokud maminka kojí), jiní zase doporučují počkat. A teď babo raď. Já osobně u všech tří dětí začala se zavádění lepku cca okolo 7 měsíce, kdy jsem již měla zavedený oběd (zelenina, maso) a postupně jsem připravovala kaše ke snídani.


Autorka Gabriela Bartošovská

Jsem máma tří dětí, blogerka, marketingový specialista a fotografka, která tvoří s láskou a nadšením. Víc jak 8 let píšu blog Recepty dětem a vydala jsem stejnojmennou kuchařku. Pro vaření jsem si vytvořila vlastní rovnici, která přesně vystihuje styl našeho stolování: kvalitní + sezónní + lokální + láska + zdravý rozum.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.