Nakupujete pravidelně zeleninu, ale stejně pravidelně ji také vyhazujete? Vybrali jste pečlivě čerstvé kousky, ale shnily dřív, než jste je stačili zpracovat? Vyzkoušejte naše tipy, díky nimž zůstane zelenina déle čerstvá a zamezte tak zbytečnému plýtvání!
- Jak předejít „gumové“ zelenině?
Máte doma zásoby mrkve, kedluben a ředkviček a bojíte se, že je nestačíte zpracovat?
Vložte je do mikrotenového pytlíku a lehce pokropte vodou. To zaručí, že zelenina nebude
gumová. Nezapomeňte udělat v sáčku se zeleninou malé otvory, které se postarají o vzduch, zabraňují vytváření vlhkosti a
následnému plesnivění.
- Svěží bylinky vždy po ruce
Jste nadšenci do bylinek? V tom případě nepodceňujte jejich pěstování. Pokud máte bylinky
v květináčích, nevystavujte je přímému sluníčku a teplotním šokům. Většině z nich také
nedělá dobře průvan, najděte proto místo, kde je jen tak neofoukne.
- Není nad svěží a křupavý salát
Hlávkové saláty vydrží déle křupavé a čerstvé, pokud je skladujete položené v misce
s trochou vody. Jen tak si totiž listy udrží vlastnosti, které od nich vyžadujeme. Zároveň nic
nezkazíte, přikrytím salátu vlhkou papírovou utěrku.
- Žádné světlo, prosím!
Brambory, cibule a česnek. Tohle trio má v kuchyni většina z nás. Problém je, že si příliš
nerozumí se světlem. Brambory se nejlépe skladují v chladném sklepě. Pokud ho nemáte,
postačí, když je dáte do koše do tmavých, stinných míst. Cibuli s česnekem dejte do
papírových sáčků s otvory, aby mohly dýchat a nezačaly klíčit.
- Některá zelenina se spolu nesnese
Obecná poučka říká, že by se každý druh zeleniny měl skladovat odděleně. Některé druhy
jsou náchylné, jiné zase pohltí nežádoucí pachy. Jedno je ale jisté: brambory a cibuli
skladujte vždy odděleně. Jinak se na nich začnou rozrůstat výhonky, a nezbude vám, než je
vyhodit. Takové klíčící brambory třeba obsahují solanin, a jsou tudíž jedovaté!
- Kdo se vyžívá ve vlhkosti?
Brokolice a květák milují vlhkost. Proto jim vždy dopřejte lázeň a ponořte stonek do vody.
Nebo je obalte vlhkou papírovou utěrkou.
- Alobal v hlavní roli
Pokud celer zabalíte do alobalu a vložíte do ledničky, prodloužíte jeho konzistenci a chuť na
delší dobu.
- Zelenina má v lednici své místo
Většina lednic disponuje speciálními šuplíčky na ovoce a zeleninu. Jsou umístěné v dolní části, kde se teplota pohybuje kolem optimálních 6–9 °C. Tak se je nebojte využít!
- Žádné mytí
Zeleninu myjte až těsně před jejím zpracováním. Pokud ji omyjete před skladováním
v ledničce nebo komoře, narušíte její přirozený povrch. Proč je to špatně? Protože se pak
začne rychleji kazit.
- Jsou plastové krabičky vhodné pro skladování?
Samozřejmě. Nelze ale koupit zeleninu, vložit ji do krabičky a čekat, že bude za týden ve
stejném stavu. Pokud ji chcete uchovávat v krabičce, vložte nejprve do nádobky vlhkou
papírovou utěrku nebo ubrousek. A až poté samotné potraviny. Krabičku pak nezavírejte, ale
nechte víčko lehce pootevřené. Nezapomínejte, že stejně jako člověk musí každá zelenina
dýchat!