Co jíst, když jste těhotná nebo kojíte

Rady, někdy protichůdné, mýty, které se šíří dál a dál. Těhotné a kojící maminky to se stravováním nemají jednoduché – ale zároveň možná snadnější, než se zdá.

Tehotna zena vyziva strava

Základem pro všechny není nic jiného než zdravá strava, a těhotné ženy by měly jít superzdravě. Každé jídlo, které snědí, buduje tělíčko někoho dalšího – dítěte. Snažte se proto maximálně využít každé sousto! Maminky se o zdravou stravu většinou snaží, i ty, co jedly různorodě, v okamžiku zakládání rodiny najedou na kvalitnější potraviny.

Jenže někdy ve stravování brání nevolnost, jindy zase převládají chutě. Ty jsou ale způsobené většinou nedostatkem základních potravin, je lepší se proto najíst kvalitně a vydatně než trochu a pak se dojídat nezdravými potravinami.

Co se týče nevolností, ty někdy dovedou vyřadit maminky z běžného režimu i na pár týdnů. Protože lékaři pořád neví, proč nechutenství a nevolnosti v těhotenství vznikají, je vlastně dobrou zprávou jedině to, že jsou většinou právě „časově omezené“. A tělo takový výpadek většinou zvládne. Takže doporučuji, když můžete jíst, jíst co nejvíce kvalitních základních potravin, ale netrápit se tím, že možná pár týdnů nejíte nic smysluplného. Jezte zkrátka to, co tělo zvládne. Pohoda maminky je někdy důležitější.

Možná máte problém i ráno vstát a čtete o tom, že by bylo ideální si dát ještě v posteli kousek sušenky… I k tomu jde přistupovat jinak, dávka sacharidů to vážně být nemusí, zkuste třeba kousek tvrdého sýra nebo pár lžiček jogurtu. Chce to zkoušet, každému vyhovuje něco jiného.

Nejen na sítích se to ostatně množí nevyžádanými radami, zmatečnými výroky nebo seznamy potravin, které si navzájem protiřečí. Ale ty jsou zbytečné. Když budete jíst základní, skutečné potraviny, potraviny přinášející skutečnou hodnotu, minimálně průmyslově zpracované, neuděláte chybu. Žádná speciální dieta pro těhotné neexistuje, je to jen zdravé stravování.

Další mýtus říká, že by těhotná měla jíst za dva. Ale to také není pravda, s vývojem děťátka stoupají nároky na živiny, ale už ne tolik na energii, to přichází většinou až ve druhém nebo třetím trimestru. A co teprve mýtus, že placenta funguje jako dokonalý filtr a k dítěti nic špatného nepustí. Je to sice filtr, ale ne dokonalý a všemocný.

Držte se raději základních zásad: omezte jednoduché cukry a potraviny z bílé mouky a bílé rýže, dopřávejte si dostatek zeleniny, nejezte speciální dietní výrobky ani ty pro diabetiky, vynechte uzeniny, používejte kvalitní tuky jako je máslo nebo za studena lisované oleje, nedojídejte se mezi jídly (a pokud musíte, zažeňte chuť bílkovinami), omezte aditiva, nakupujte u farmářů. Jezte kvalitní přirozené potraviny a poctivou domácí stravu, žádné polotovary a průmyslově zpracované suroviny ani fast food.

Co je u stravování těhotných pravdivé, že živočišné, tepelně nezpracované produkty přináší vyšší riziko například kvůli listerióze. Těhotné by je proto neměly konzumovat: třeba dezerty, v nichž je jen vyšlehané, ale neuvařené vejce nebo sushi se syrovou rybou. Ale vcelku zbytečné je odmítání plísňových sýrů, ty z tepelně nezpracovaného mléka, které by vadilo, u nás na trhu příliš nejsou. Často se také zmiňují játra, ale u nich není doporučení zcela jednoznačné. Nebála bych se vzít si pár lžiček domácí játrové paštiky, játra jsou úžasným zdrojem železa. A právě s jeho doplňováním mají často těhotné problém. Než ale nasadíte jakékoliv doplňky stravy, je lepší se nechat otestovat, zda vám opravdu nějaké látky chybí a potřebujete je zasuplementovat. Možná si budete muset připravit, ale vyplatí se to. Doplňujte pak po dohodě s lékařem skutečně jen to, co tělo potřebuje.

Slepičí polévka po porodu

Po porodu se opět ke stravě kojící ženy upíná velká pozornost. Začíná to už v porodnici, kdy se ženám po zákroku podávají často nepřínosné potraviny jako jsou koblihy k večeři. Já doporučuji na nabrání sil slepičí polévku, na tu vsázely už naše babičky. Doporučuje ji i čínská medicína na posílení krve. Zkoušejte i krémové polévky plné zeleniny.

Ohledně nadýmání děťátka poté, co maminka snědla nějaké jídlo, často zeleninu, jde opět o velmi individuální záležitost. Znám maminky vegetariánky konzumující velké množství zeleniny a jejich dětem to nedělá problém. Proto je potřeba to vysledovat a najít souvislosti. Zaznamenávejte si, co jíte, a zdůrazňujte si, kdy se vyskytl problém. Samozřejmě jsou některé druhy potravin nebo zeleniny riskantnější, ale nadýmání u dětí je často jen přechodné. Jejich tělo se učí trávit a postupně si na něco bez problémů může přivyknout.

Hlavně pořád myslete na to, že když bude maminka nervózní, stažená, co se může děťátku stát, když něco sní, vyděšená z toho, že si chce dát něco, co by neměla, je to ještě horší. Psychická pohoda je opravdu důležitá.

 

Margit Slimáková

 

Doporučené články