Narozeninová oslava pro malé špunty

narozeninova-oslava2

Pokud se zrovna blíží narozeniny vašeho dítka, budou se vám hodit tipy na stylovou dětskou oslavu od Kamily z blogu Vařila myšička.

Narozeniny vašeho mláděte  jsou zarohem a s tím velká výzva, jak je pojmout. Jelikož sdílená radost je větší radost, chcete nejspíš dětem na oslavu pozvat malé hosty a rozhodně je nenechat o hladu. Koupit sladkou limonádu, objednat dort, slepit piškoty nutellou a do mísy vysypat brambůrky zvládne každý. Ale možná to chcete hravěji a zdravěji. Inspirace spousta, nenechte se ale zahltit.

Vyberte si pár veselých a zajímavých snacků, které by zrovna u Vás mohly zaujmout a chutnat, náležitě je naaranžujte, nazdobte, po stole rozházejte trochu toho „párty bordelu“ jako konfety, nakroucené třpytivé mašličky, pár papírových čepiček a foukaček k tomu, na strop tucet balónků a máte více než splněno.

Pojďme se ale vrátit k tomu jídlu. Děti mají zvláštní talent milovat všechny nezdravé věci. Na jednu stranu je dobré si uvědomit, že oslavu chystáme kvůli nim a ne kvůli sobě, na druhou stranu to nemusí znamenat, že by po takové oslavě měli každého druhého účastníka odvézt se žlučníkovým záchvatem. Někteří dospělí účastníci oslavy by možná ocenili žitné jednohubky s otrubami namazané cizrnovou pomazánkou, tohle ale děti vůbec nezajímá.

Tak mezi čím se rozhodnout? Zdravé nebo oblíbené? Žádné buď a nebo. Zvolte prostě kompromis. Něco kupte, něco objednejte, něco připravte „homemade“ a hlavně se vyhněte nudě. Nechte děti ukousnout sušenku ze zavěšené girlandy, zapíchněte lízátka na špejli vyrobená z ovoce do květináčku vystlaného florexovou hmotou a rovnou si můžete zažádat o certifikát dokonalé pártymatky.

Co si dáte k pití?

narozeninova-oslava-co-k-piti

Otázka, která se hodí na úvod každé oslavy, i té dětské. Samozřejmě by na stole neměla chybět čistá voda, ale tady se slaví, takže by to chtělo i něco zajímavějšího. Připravte dětem do plastových malých džbánků domácí limonády vyrobené ze sodovky a 100% džusu. Když dovnitř hodíte pár plátků pomeranče nebo malin, chutná i vypadá to luxusně. Samozřejmostí by pak mělo být dětské šampaňské, které dá akci náležitou úroveň :)

Děti si rády hrají na dospělé a mladé dámičky na oslavě jistě ocení, když jim k dortu nabídnete „kafíčko“, které budete servírovat v malých šálcích. Budou milovat „čokočíno“, které připravíte v mixéru. Je to praktické a bude mít krásnou pěnu. Na 1 šálek použijte 1 lžičku obilné kávy, 1 lžičku kakaa, vodu, mléko a případně trochu medu.

narozeninova-oslava3

 

Praktické tipy pro dětskou oslavu

– Pohoštění si vyrobte z větší části sami doma, jen tak máte pod kontrolou, co dětem servírujete.

– Vše nemusí být dokonale hotové. Připravte jen základ a děti nechte některé dobroty dozdobit. To, na čem se podílely, jim pak i více chutná.

– Co můžete naservírujte po malých kouscích a jednohubkách. Kus jablečného závinu přes půl talířku si nechte na jindy.

– Všechno udělejte co nejvíce hezké a barevné. Kelímek s domácí limčou a brčkem s třásněmi? To chce každý!

– Balónky, balónky, balónky. Stojí pár korun a dá se na ně kreslit centrofixem. Nebo je napustit vodou a udělat vodní dělo. Samozřejmě ne v obýváku.

– Žádné dítě si nebude pamatovat, z kterého kelímku pilo. Podepište jim je, nebo děti nechte, ať si je samy označkují. Nemusí si zrovna předat streptokoka na první dobrou.

– Svíčky na dort sežeňte pořádně velké. Prodávají se třeba 20 cm vysoké. Nebo zapíchněte doprostřed dortu ohňostroj. Když už tak už!

– Nádobí zvolte plastové nebo lépe barevné jednorázové. Myčka stejně nebude stíhat, tak jí trochu pomožte a část nádobí rovnou vyhoďte.

– Pozor na alergické děti. Pro jistotu si ověřte, zda všem můžete podat dort nebo sušenky, ve kterých často bývají ořechy. Obecně tvrdé potraviny jako ořechy a bonbony, které by malé děti mohly vdechnout nepatří na stůl.

– Cokoliv z ovoce nepřipravujte ve větším množství dopředu. Raději vždy přikrájejte čerstvé.

– Schovejte sirky, svíčky, ostré nože a průběžně počítejte děti

narozeninova-oslava8

Sladké nápady pro dětskou oslavu

Když má ovoce sezónu, máte vyhráno. To je stejně ta nejlepší sladkost. Stačí pár triků a můžete děti zaujmout nejen nápadem, ale i chutí. Děti ovoce milují, navíc hraje barvami a je zdravé. Nakrájené jablko v mističce je však pro tuto chvíli pěkně odfláknutá práce. Zkuste kolečka banánu obalit v kokosu, doprostřed zapíchnout rozinku a máte ovocné jednohubky. Silnější kolečka kiwi napíchněte na nanukové dřívko, namočte do čokoládové polevy, nechte chvíli ztuhnout v mrazáku a ovocná lízátka jsou na světě. Různě barevné kusy ovoce střídavě napíchněte na špejli a vytvořte veselý ovocný špíz. Půlku vydlabaného melounu můžete využít jako mísu na ovocný salát. Veškerou sladkou pozornost stejně odvede narozeninový dort, přesto je tady ještě pár dalších tipů.

narozeninova-oslava1

Další nápady na sladké chuťovky

– Malé kalíšky plněné smetanovým krémem a rozmixovaným ovocem se želatinou zdobené čokoládovou polevou

– Palačinky a do mističek tvaroh, tekutou čokoládu a ovoce, děti si palačinky samy plní a zdobí

– Domácí sušenky slavnostně zdobené lentilkami

– Papírové košíčky naplněné bobulovitým ovocem.

– Kostičky žlutého melouna s kouskem šunky jako jednohubky

– Pudink vyrobený z chia semínek zdobený ovocem nebo pyré.

narozeninova-oslava4

Slané varianty

Děti jsou sice rození sladkomilové, rozhodně to ale s tím cukrem nepřehánějte. Pokud připravujete narozeninovou párty, dětem většinou stačí kus dortu a pár sladkých „ovocných nápadů“ a koktejl. Vaše kreativita se pak může směle zaměřit slaným směrem, který nabízí spoustu żdravých variant:

– Mini pizzy. Z těsta na pizzu nebo listového těsta vytvarujete placičky velikosti dlaně, potřete je rajčatovou omáčkou nebo smetanovým základem a dozdobíte šunkou, sýrem, kukuřicí. Méně je více.

– Kostičký sýra napíchnuté na klasické slané tyčince

– Místo chipsů zeleninové hranolky nebo bezlepkové amarantové lupínky s mořskou solí

– Minihamburgery propíchnuté špejlí s veselou vlaječkou, zeleninové chipsy 

– Tenká rýžová kolečka s příchutí rajčete a bazalky, která lze ozdobit pomazánkou a kuličkou hroznového vína 

Tortilla plněná šunkou, sýrem a salátem  nakrájená na „šneky“

– Barevné papriky jako mašinka naložená dresingem a zeleninovými tyčinkami

Domácí miniřízečky obalené v kukuřičných lupínkách a pečené v troubě. Jednodušeji pak můžete řízečky obalit v kukuřičné strouhance

narozeninova-oslava6

A když se nemůžete rozhodnout, jestli slané nebo sladké, zkuste tento oblíbený „crazy“ recept – popcorn v čokoládě. Klasický popcorn připravte jednoduše v mikrovlnné troubě a v míse ho pocákejte čokoládovou polevou. Doporučuji vyhnout se polotovaru z pytlíku. Domácí polevu si připravte tak, že rozpustíte pár řádků kvalitní hořké čokolády, kterou zjemníte kouskem másla nebo kokosového tuku. Vypadá to netradičně a chutná návykově!

Bez legrace to nejde. Tipy na hry.

Na závěr bych vám tentokrát chtěla předat pár tipů na to, jak děti na oslavě zabavit. Jídlo je sice důležitá věc, děti se však chtějí především bavit a zatím jsem na dětské oslavě neviděla dítě, které by se smíchem počůralo díky jednohubkám. Tady je pár nápadů na dětské párty hry, které nikdy nezklamou.

Mumie – Vytvořte dvě družstva a do každého dejte stejný počet toaletních papírů. Cílem dětí v družstvu je co nejrychleji omotat vyvoleného hráče od hlavy až k patě. Pokud jsou děti malé, mohou pomoci dospělí.

Královna káže – Je zde jeden vyvolávač a ten vždy říká: „Královna káže….“ a vymýšlí různé úkoly. Kdo úkol nesplní vypadne ze hry nebo jej ostatní děti mohou polechtat. Budete se divit, co jsou schopní ti malí špunti vtipného vymyslet :)

Židličky – Hra, kterou miluje každý. Pro všechny děti, kromě jednoho, připravte židličku. Židle dejte do kruhu a zapněte hudbu. Děti běhají kolem dokola a když se hudba vypne, každé z nich musí zabrat místo. Na koho židle nezbyde, vypadne.

Chcete nakupovat dětské zboží s dopravou zdarma? Zapojte se do Rohlíčku. Klubu pro rodiče a děti do věku 4 let. Využívejte i dalších výhod a šetřete při každém nákupu.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do Rohlíčku<<

Doporučené články