Příchod nového roku je třeba pořádně oslavit, proto u nás na Rohlíku najdete speciální sekci plnou silvestrovských pochutin. A co si budeme povídat, tím nejpraktičtějším jsou samozřejmě jednohubky.
Namazat kolečko rohlíku česnekovou pomázánkou nebo na něj položit kus klobásy s plátkem kyselé okurky je sice tradiční klasika, nikdo po vás ale pravděpodobně recept chtít nebude. Inspirujte se, jak se vyhnout nudě na stole.
Pomazánky nikdy nezklamou
Jednohubky a pomazánky rozhodně patří k sobě. Pro silvestrovskou párty je ale lepší vyrobit takové, které jsou tužší. Nikdo nechce nový rok přivítat s mastným flekem na šatech od lososové pomazánky nebo stírat z košile šunkovou pěnu. Pomazánky můžete rovnou namazat na kolečka pečiva nebo je připravit do mističek a nechat na každém, zda si je mázne na slaný krekr, francouzskou bagetku nebo křupavý rýžový chlebík.
Mezi nejoblíbenější pomazánky patří vajíčková, tuňáková, z uzeného lososa, nivová, česnekovo-sýrová, z pečeného lilku.
Kanapky jsou IN
Chlebíčkům už tak trochu odzvonilo, moderní jsou v dnešní době „malé chuťovky“ jménem kanapky. Objevují se často na rautech, kde se můžete inspirovat nevšedními kombinacemi. Vynikají svojí pestrostí a pečlivě zváženou kombinací chutí. Sýr s modrou plísní v kombinaci s datlovým chutney, fíky zapečené s parmskou šunkou, malé křupavé chlebíky s pomazánkou a uzeným lososem, minitrojúhelníčky hermelínu s hroznovým vínem a vlašským ořechem, pečené cibulky s kouskem slaniny, ale i kostičky opečeného tofu s brusinkami nebo avokádo s kozím sýrem.
Nízkokalorické chuťovky
Nebudeme si nic nalhávat. Většina nízkotučných sýrů nikdy nebudou mít tak plnou chuť jako jejich „poctivé“ verze. Pokud nejste Michael Phelps, který denně plave několik hodin a bez problémů spotřebuje 9000 kalorií, vyplatí se zamyslet nad tím, jak potěšit chuťové buňky a přitom nenakrmit ty tukové. Nízkotučný Eidam není žádný gastronomický zážitek, dají se ale sehnat nízkokalorické mazlavější sýry typu Brie, které jsou lahodné. Vyplatí se vyhnout se také majonéze a připravit si různé dipy z jogurtu nebo čerstvého smetanového sýra. Do nich můžete nořit v troubě upečené špalíčky kořenové zeleniny ochucené výrazným kořením.
Jednohubky | Tipy na prověřené kombinace
- Tortilla namazaná fazolovou pomazánkou, obložená listy špenátu a nakrájená na špalíčky jako „šneci“
- Malé kuličky z mletého masa pečené v troubě a k nim medovo-hořčicový dip
- Parmská šunka složená do kostičky a spíchnutá s kouskem sušeného rajčete
- Malé slané minimuffinky se špenátem a slaninou.
- Jednohubky z toustového chleba vykrojené do tvaru srdíčka
- Slané krekry namazané koprovou pomazánkou ozdobené kouskem lososa
- Tradiční hummus z cizrny a sezamové pasty tahini na kostičce žitného chleba ozdobené čerstvým koriandrem nebo citrónem
- Malé šunkové rolky plněné křenovou pěnou
- Ovocné minišpízy
- Křupavé miniřízečky obalené v kukuřičné strouhance