Znáte všechny druhy tropického ovoce?

Doba, kdy byl banán na pultech obchodů nejexotičtějším druhem ovoce, je díkybohu za námi a my si tak můžeme užívat exotické chutě v hojném množství. Kdo má ráda cestování, většinou si užívá také poznávání nových potravin a chutí, které s sebou daná země nese. Možností, jak ochutnat výjimečné exotického ovoce, je mnoho. V našem sortimentu najdete výběr toho nejlepšího.

Pojďme si představit některé z nich.

Tamarind

Tamarind je původem z tropické východní Afriky. Pěstuje se především v Indii a v tropických oblastech. A jak ho poznáte? Jsou to dlouhé luskovité plody se skořicově hnědou matnou slupkou, která připomíná spíše skořápku. V lusku najdete semena, která jsou obalená červenohnědou dření, podobná sušeným datlím a chutí připomínající švestková povidla. Tamarind je nedílnou součástí asijské kuchyně a díky svojí kyselé ovocné chuti si našel mnoho příznivců. Chcete se stát jedním z nich? Vyzkoušejte recept na skvělou tamarindovou omáčku.

Suroviny: 450 g balení tamarindu, 250 ml vody, 4 lžíce palmového cukru.

Rozlouskněte tamarindový lusk a vyjměte pecky s dužinou. Dejte dužinu s peckami do hrnce s vodou a duste 30 minut. Občas zamíchejte a případně dolijte vodu. Přidat můžete koření podle vaší chuti a nálady. Propasírujte tak, aby vám zbyly jen pecky a vláknina. Omáčku, kterou jste propasírovali, dejte zpět do hrnce a krátce povařte s přidaným cukrem.

Kakaový bob

Kakaové boby jsou plodiny, které v sobě mají nejsilnější antioxidanty a neuvěřitelně vysoké množství železa, hořčíku a dalších minerálů. Jsou také vysokým zdrojem energie, která se hodí především v boji proti jarní (celoroční) únavě. Důležitým faktem zůstává, že by se tyto potraviny měly konzumovat v syrové podobě. V dnešní době jsou kakaové boby hojně využívány a jejich zdraví prospěšná funkce je mnohým známá. Většina sportovců a aktivních jedinců na ně nedá dopustit a snídani začíná ovesnou miskou s ovocem a kakaovými boby, které jim dodají energii na celé dopoledne společně s cennými látkami.

Pitahaja neboli dračí ovoce

Bobule, které někdy váží až kilogram, jsou plody různých druhů kaktusů. Slupka může mít různé barvy podle druhu. Narazíte na žlutou, zeleno-růžovou, sytě růžovou až rudou slupku, která je pokryta výrůstky. Uvnitř vás čeká bílá nebo červená dužina s mnoha malými černými semínky, které svým vzhledem i chutí připomínají černý sezam. Pitahaja je velice šťavnatá a mírně nasládlá, připomíná nevýraznou chuť melounu. Krásně vypadající bowl misky s neodolatelnou růžovou barvou má na svém profilu každý správný foodbloger a fotky s pitahajou se hemží Instagramem. Připravte si s námi chutnou smoothie bowl misku a udělejte si snídani, do které se zamilujete.

Suroviny: 1 pitahaja, 1 banán, hrst jahod, 200 ml kokosového mléka, ovoce na dozdobení.

Rozmixujte ovoce s mlékem a nalijte do misky. Na závěr dozdobte ovocem nebo semínky podle vaší chuti a fantazie.

Cherimoya

Že jste o tomto ovoci nikdy neslyšeli? Cherimoya má tvar obří jahody a bývá považována za nejlahodnější ovoce na světě. Každý plod obsahuje velké množství velkých tmavých semen ve tvaru kapky, která jsou ale jedovatá a mají vysokou koncentraci alkaloidů. Dužina je bílá až smetanová a chutí připomíná máslový vanilkový dezert. Připravte si lahodný ovocný salát na svačinu a přidejte do něj chutnou cherimoyu nebo si plod jen rozřízněte napůl a vychutnejte si ho lžičkou jako kiwi.

Karambola

Hvězdicovitý tvar karamboly se skvěle hodí jako ozdoba pokrmů a nápojů. Dužina voní po jasmínu a je křupavá a šťavnatá, s jemně kyselou až sladkou chutí, která je velice specifická. Zralou karambolu poznáte podle žluté barvy s jemným nádechem zelené barvy, kdežto přezrálé plody mají na povrchu hnědé flíčky. Co takhle vyzkoušet výborný exotický dezert z karamboly?

Suroviny: 4 karamboly, 3 plátky manga, pomerančová šťáva a kůra, muškátový oříšek, cukr, hřebíček.

Omyjte karambolu a podélně rozpulte. Vydlabejte dužinu a nakrájejte na malé kousky, které smíchejte s plátky manga. Ve šťávě z pomerančů rozpusťte cukr, přidejte muškátový oříšek a hřebíček a zahřívejte asi 5 minut. Vydlabané půlky naplňte rozkrájeným ovocem a přelijte šťávou, kterou nechte vychladit a dozdobte pomerančovou kůrou.

Banán Plantain

Není banán jako banán. Tento druh se používá především při vaření, jelikož tepelná úprava přemění velké množství škrobu na cukr a změní tak jeho moučnou chuť. Bez tepelného zpracování se dají jíst banány, které mají černou slupku. Plantainy mají v gastronomii široké uplatnění. Můžete je smažit, vařit, péct nebo sušit. Nejznámější formou přípravy je smažený banán, který si můžete vyzkoušet také vy, protože vám přinášíme jednoduchý recept.

Suroviny: 2 plantainy, 60 ml kokosového oleje, skořice, vanilkový extrakt, hnědý cukr.

Rozpalte si pánev s kokosovým olejem. Mezitím si banány rozřízněte a obalte ve směsi skořice, vanilky a cukru. Opékejte dozlatova.

Navodili jsme vám chuť na nějaké exotické ovoce? Pokud ano, pak tento článek splnil účel :-) Vyberte si ovoce z naší nabídky a neztrácejte čas běháním po specializovaných obchodech. Vyzkoušejte jeden z našich receptů nebo se předveďte nějakým svým a dejte nám o tom vědět na Facebooku nebo Instagramu, kde mimo jiné najdete mnoho zajímavých informací.

Doporučené články