Pro léto nejpohodovější: cestovní tipy od maminek pro maminky

Tyhle tipy jsou od těch nejosvědčenějších a nejpovolanějších: od maminek. Sesbírali jsme je pro vás, abychom vám pomohli a zpříjemnili cestování s dětmi, které je někdy poměrně náročné.

Připravte svačinky

Sotva po snídani vlezete do auta, abyste vyjeli, už se ozve magické: „Mám hlad“. Jako by cesta byla pro děti synonymem neomezeného přísunu potravy. Takové svačinky mají jednu velkou výhodu: dítě zabaví a cesta mu lépe uteče. Proto radíme: vezměte si s sebou dostatek malých, různorodých, lehkých svačin. Ideální jsou třeba sušené ovocné plátky, které dodávají energii postupně (a ne jako bílý cukr, který se okamžitě „vlije“ do žil), kukuřičné křupky, zeleninové tyčinky, ovocné želé. Vyberte mix sladkého i slaného.

Balík jednorázově balených dobrot vezměte s sebou do cílové destinace, ať je můžete brát na výlety nebo k vodě. Takové kousky může dítě nabídnout i novým kamarádům.

Nové hračky na cestu

Ať už jedete na Sázavu nebo do Pacifiku, do dopravního prostředku kupte nové hračky. Děti budou novinkami okouzleni, a tak si s nimi vydrží hrát daleko déle. Nebojte se vzít ani oblíbené Lego, dá se s ním stavět i na pultíku v letadle nebo ve vlaku, hra je variabilní, proměnlivá, a to přesně na cestách potřebujete. Nejvíc místa ostatně zabírá krabice, kostičky pak přesypte do uzavíratelného sáčku.

Každou hru prodloužíte tím, že děti necháte všechno pomalounku vyndávat ze sáčku, v němž jsou zabalené, i když vy byste to měla daleko rychleji, zkoumat krabici a pak je samozřejmě zase všechno necháte vzorně uklidit. I takový úklid se dá pojmout jako hra.

Dobré jsou také hry v kufříku: zaklapnete a jedete dál. Zkrátka sbaleno jedním tahem.

Jak si sbalit

Snažte se sobě i dětem vzít co nejvíc kousků v neutrálních barvách, které k sobě navzájem ladí. Takové, které se nemusí žehlit, takže je v případě potřeby jen přemáchnete v umyvadle, když na ně steče kopeček vanilkové, a necháte proschnout na balkoně. Nepřehánějte to s botami, ty zabírají hodně místa, ostatně co nosíme na dovolené nejčastěji? Žabky a sandálky. Ty budou nosit i děti. Prostor se dá ušetřit na hračkách: sbalte dětem raději ty k vodě (jako jsou nafukovací míče) nebo na písek (lopatičky, kbelíčky), než ty interiérové, navíc takové, které navíc nestojí tolik peněz, aby vám nebylo líto je na pláži nechat, protože místo v kufru zabírají suvenýry.

Do letadla smíte vzít pití

Věděli jste, že do letadla smíte vzít malým dětem vlastní jídlo a pití? Pro ně limity neplatí. Jen můžete být vybídnuti k tomu, abyste ochutnali. Taky vám lahvičku s nápojem a jídlo vezmou (připravte je proto z batohu do sáčku a hlaste je předem) a zkontrolují. Letušky vám rádi ohřejí vodu na mléko, nemusíte s sebou proto brát termosku s teplou vodou. Využívejte přednostní odbavení, přepážku pro rodiny s dětmi a další vymoženosti, které aerolinky a letiště nabízejí. Není jich málo.

Vodu kupte raději v plastovém balení, lahvičky se na cestách zázračně ztrácí a té jednorázové vám nebude líto – na rozdíl od oblíbené lahvičky s dinosaurem.

Baby basket pro pohodlí

Pro přelety s miminkem do 10 měsíců si můžete zarezervovat baby basket: košík umístěný v přední řadě, v němž se děti pohodlně vyspinkají. Do dvou let nemá dítě nárok na vlastní sedadlo, ale můžete mu ho samozřejmě přikoupit. Pro přelety na delší vzdálenost, jako třeba do Asie, si můžete udělat mezistop. Zastávku, třeba v Dubaji, kde dva dny zůstanete, odpočinete si a navíc poznáte další město. Umožňují to například aerolinky Emirates. Ty navíc pro děti zajistí speciální jídla a hračky.

Sbírejte vzorečky

Občas nalistujete v časopise na stránku se vzorečkem nebo ho dostanete jako bonus k nákupu. Potom je ideální si je schovávat, abyste měla zásobu a nemusela na dovolenou vozit velká balení, která zbytečně zabírají místo v kufru. V dětském sortimentu si vyberete z řady mini balení: třeba vlhčené ubrousky rozhodně není nutné na týdenní dovolenou brát v balíku po 120 kusech.

Také se poohlédněte po výrobcích 2 v 1: umyjete s nimi tělo a tvář, hodí se i jako šampon.

Ideální jsou také sety miniatur od jedné značky.

Nezapomeňte na dostatek opalovacích krémů

Jestli s něčím v kufru opravdu nešetřete, tak s opalovacím krémem. Vezměte si jich dostatek, na týdenní dovolené by měl každý člen rodiny spotřebovat kolem 2 balení o objemu 250 mililitrů. Na jedno namazání dospělého člověka náleží zhruba 6 polévkových lžic krému, pro děti tak dvě lžíce (určitě je ale mazejte častěji). Pokud se chystáte na kratší výlety, doporučuji malá balení krémů, zkrátka do kapsy.

Plavecké plenky určitě s sebou

Máte malé dítě? Ještě než definitivně potvrdíte hotel, zjistěte si, s jak velkým dítětem se v bazénu můžete koupat. Každý hotel má vnitřní pravidla nastavená jinak. Zatímco někde se vykoupáte s půlročním drobečkem, jinde vám povolí děti od roku. Někde jsou povinné textilní plavečky, jinde jednorázové plavecké plenky. Pro jistotu je ale vždycky přibalte s sebou, nikdy nevíte, jestli vaše děťátko (které už jinak poměrně běžně chodí na nočník) nedostane náhle průjem a bude potřeba ho více hlídat nebo se půjdete vykoupat do sousedního hotelu, kde jsou nařízení jiná.

Jednorázovky na cestách mají smysl

Víme, že dbáte na ekologii a umírněnou spotřebu, ale jsou případy, kdy se jednorázové výrobky hodí víc než kdy jindy. A to právě na dovolené. Pokud máte batole, určitě sáhněte po jednorázových bryndácích, protože ty pošpiněné špenátem by vám brzy zabraly půlku kufru a než by se dostaly do pračky, vůbec by se vám nemuselo podařit je vyprat.

Přibalte i balení jednorázových podložek, které se hodí nejen na přebalování, ale třeba i do zapůjčené autosedačky, která zrovna slovo čistota příliš nezná, na lehátko na pláž, k bazénu… Význam mají hlavně kvůli tomu, jak je hygiena u dětí klíčová.

Nakupte příkrmy

Pokud se vaše děťátko stravuje příkrmy, nespoléhejte na nákup v cíli (obzvlášť pokud jedete do zahraničí). Tamní příkrmy zkrátka chutnají jinak a děťátko je nemusí přijmout, a to i když kupujete od osvědčených značek. Abyste ušetřili váhu a eliminovali riziko rozbití skla, vezměte příkrmy v plastu.

Doporučené články