Jak na domácí sušenky pro děti

Spousta super tipů od Kamily z blogu Vařila myšička, které se vám doma budou určitě hodit.

Každá dokonalá matka by měla mít napečené domácí sušenky pro děti. Nejlépe 3 velké plechovky, aby byla zásoba, když dětem přijdou kamarádi. Představa krásná, ale jak to zařídit v praxi? Mnoho žen má totiž představu, že výroba sušenek bude práce na celé dopoledne, to je ale velký omyl.  Než se ale pustíme do toho, co vlastně tato domácí práce obnáší, pojďme se mrknout na to, jak to vypadá, když tu práci přeci jen někdo udělá za nás.

kupovane-susenky-2

Když nestíháme upéct domácí

Upéct domácí sušenky je snadné, rychlé i levné. Oblíbíte si pár vyzkoušených receptů a úspěch je zaručen. Navíc můžete ovlivňovat množství cukru a libovolně kombinovat suroviny. Ne každý je ale schopen a ochoten toto provozovat, proto je dobré vědět, jaké sušenky případně koupit. Základním pravidlem je dobře číst složení. Nespoléhejte se na to, jak na nás působí obal a co se nám výrobce snaží vnuknout. “Ovesné”, “plné vlákniny”, “cereální”, “bezlepkové”, “pro zdravý život”, “obohacené o vitaminy”, “dětské”, “s celozrnnou moukou”, “s chia semínky”, “vital”, “fit” … Takhle by se dalo pokračovat ještě dlouho. Jen složení je však ukazatelem toho, co skutečně kupujeme.  Platí pravidlo, že čeho je ve výrobku nejvíce, to je ve výčtu ingrediencí uvedeno na prvním místě. Pokud je tedy na prvním místě  cukr, není to správná volba.

Sušenky pro nejmenší můžete koupit v biokvalitě, třeba tato kakaová zvířátka, nebo špaldová zvířátka či jablečné sušenky, které jsou vhodné pro děti už od 1 roku. Někteří výrobci používají k oslazení sušenek jen rýžový a agáve sirup. Pro starší děti jsou pak zajímavé tyto celozrnné sušenky s medem.

vykrajovatka-razitka-1

Co všechno je k pečení domácích sušenek třeba? 

Budete potřebovat samozřejmě troubu, plech, papír na pečení, těsto a dvě ruce. Tak vytvoříte obyčejné kulaté sušenky “cookies”. Když ale budete chtít okouzlit či zaujmout, použijte vykrajovátka. Sehnat je můžete ve tvaru zvířátek, ovoce, abecedy, čísel, geometrických útvarů, zkrátka na co si jen vzpomenete. Dokonalého výsledku pak docílíte pomocí speciálních razítek na sušenky. A pokud přeci jen nějaký ten vzorek na sušence chcete a razítka zrovna nemáte, pomůže palička na maso, kterou těsto před upečením jemně stlačíte a sušenkový vzorek je na světě.

maslove-susenky-se-spaldovou-moukou

Základní postup přípravy máslových sušenek

Připravte si 300 g hladké mouky, 200 g másla, 3 lžíce špaldového sirupu, špetku soli, 1 bio vanilkový cukr. Ingredience zpracujte v hladké těsto, ze kterého vytvarujte 2 válečky. Ty zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici. Válečky pak krájejte na centimetrová kolečka, která můžete “ovzorkovat” dle fantazie. Sušenky naskládejte na velký plech vyložený pečicím papírem a vlože do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů. Za 10 min budou sušenky zlatavé, tudíž hotové.

Složitější varianta je, že těsto rozválíte a vykrájíte tvary.

domaci-susenky-s-brusinkami

Nebojte se experimentovat  

Sušenkové těsto snese opravdu hodně, proto se vyplatí občas vybočit za zajeté klasiky a zkoušet to jinak. Výsledkem mohou být nové chutě, zdravější verze nebo varianty bez vajec či lepku, což ocení především maminky alergiků. A které méně tradiční ingredience tedy můžete směle zapojit?

Kukuřičnou mouku – použijte jí místo části bílé a sušenky budou krásně křehké

– Karob – aletrnativa kakaa bohatá na bílkoviny, vitaminy a minerály, neobsahuje kofein a alergenní látky  

Kokosový olej, kterým můžete částečně nebo zcela nahradit jiný tuk. Má výborné tepelné i výživové vlastnosti a dodá sušenkám zajímavou chuť

Melasu  

Pohankovou mouku, z které upečete skvělé bezlepkové sušenky.

– Sušené nedoslazované brusinky použijte místo tradičních rozinek, jejich jemně nakyslá chuť příjemně kontrastuje se sladkým těstem.

susenky-v-krabicce

Sušenkové tipy  

– Sušenky nemusí znamenat hřích. Když mají správné složení mohou tvořit spolu s jogurtem a hrstkou ovoce zdravou svačinku.

– Když je chcete zabalit s sebou na výlet, zvolte dle vaší zkušenosti těsto, které je už při zpracovávání tužší. Sušenky budou pevnější a přežijou i cestu v batohu.

– Nejvíce potěší dárek, do kterého jste vložili nějakou vlastní energii. Když sušenky naaranžujete do širší skleněné dózy a ozdobíte mašlí, můžete obdarovat někoho, kdo to ocení.

– Sušenky nemusí být jen sladké. Vynechte cukr a místo něj do těsta zapracujte semínka, nastrouhaný sýr a sušené bylinky.

– Starším dětem můžete do těsta na sušenky přidat mleté mandle nebo lískové ořechy, které těsto úžasně ochutí a není pak nutnost přidávat tolik cukru.

– Když už máte sušenky v troubě, rozhodně je ke konci nespusťte z očí. Zbytečné 2 minuty navíc mohou zkazit celé dílo.

– Těsto vždy dejte odležet alespoň na půl hodiny do lednice, lépe se s ním pak pracuje.

– Jakmile máte vyzkoušené nějaké základní těsto, můžete do něj přidávat dle chuti třeba sušené brusinky, kokos nebo kousky kvalitní hořké čokolády.

– Starším dětem můžete výjimečně do sušenek zapéct lentilky. Sušenky vypadají roztomile a zaujmou na každé dětské párty.

Rada na závěr

Upřímně – ne pokaždé je čas dělat si s dětmi krásné sušenkové odpoledne a trpělivě společně tvořit. Někdy potřebujeme pracovat rychle a mít hotovo. V tu chvíli doporučuji udělat těsta o něco více a nechat děti tvořit stranou. Bude je to bavit, protože jim do toho nikdo nebude kecat, budou moci kreativně “ňahňat”, tvarovat a vykrajovat vlastním tempem a navíc ten jejich výsledek pak můžete úplně v klidu upéct. Každé dítě rádo pracuje s nějakou hmotou a je jedno, zda je to modelína nebo těsto.

Nakupujte dětské sušenky snacky, příkrmy a další dětské zboží s dopravou zdarma v rámci Rohlíčku.

Rohlik_Rohlicek_1200x628

>>Vstoupit do klubu Rohlíček<<

Doporučené články