Letní ovoce: Jak ho udržet čerstvé + tipy na zpracování

Léto s sebou přináší řadu příjemných věcí, a dozrálé ovoce je jednou z nich. Ať už si letní ovoce sbíráte na zahrádce, nebo necháváte dovézt, je potřeba ho dobře uskladnit, případně zpracovat. Jak?

Jak ovoce uchovat co nejdéle čerstvé

Zatímco některé druhy ovoce vydrží v pohodě i týdny po sklizni, u jiného se jen na chvíli otočíte a už se na něm dělá plíseň. Jahody, třešně, hrozny a maliny se sklízí až když jsou úplně zralé, proto není možné je uchovat čerstvé déle než pár dní. Broskve, jablka a hrušky se naopak sbírají i když nejsou ještě úplně dozrálé. Díky postupnému dozrávání tak vydrží déle čerstvé. 

Pár pravidel uchovávání platí pro všechny druhy letního ovoce:

  • Uchovávejte je v chladu a temnu.
  • Skladujte je i se stopkou, aby nevysychaly.
  • Ovoce umývejte až těsně před konzumací. 
  • Než ovoce uskladníte, odstraňte všechny nahnilé, plesnivé nebo mechanicky poškozené kousky.

A co když toho máte přece jen moc?

Co nesníte, zamrazte

Mrazákem prodloužíte trvanlivost všem druhům letního ovoce od jahod až po meruňky. Mražení je poměrně šetrné a ovoce si zachová velké množství vitamínů. Ovoce mrazte nakrájené na menší kousky a bez pecek. Bobule by měly být suché, aby v mrazáku nevytvořily jednolitý blok, se kterým se bude špatně pracovat. Ideálně používejte menší sáčky, protože rozmrazené ovoce už znovu zamrazit nemůžete a budete ho tedy muset zpracovat.

TIP: Meruňky zamrazte promíchané s cukrem, který je chrání před oxidací.

Usušte si zdravou svačinku

Meruňky, švestky, jablka, hrušky, jahody i další ovoce můžete kromě mražení i usušit. Sušené plody si uchovávají řadu vitamínů a obsahují stejné množství vlákniny i minerálů jako ty čerstvé. Vyrobíte si tak zdravé mlsání na doma i na výlety.

K sušení vybírejte jen opravdu zralé kousky, které mají nejvyšší obsah cukru. Vybírejte ale jen pevné kusy, na kterých není ani stopa po plísni nebo hnilobě. Zatímco jablka, hrušky a jahody se nejlépe suší nakrájené na plátky, meruňky a švestky stačí rozpůlit a zbavit pecky.

Pro sušení ideálně použijte sušičku na ovoce, ale není problém sušit v elektrické troubě nebo na sluníčku. Tam je akorát potřeba občas mrknout, jak na tom ovoce je, ať se zbytečně nepřesuší. Usušené a vychladlé ovoce skladujte v uzavřených dózách, ať na něj nemůže vlhkost, ani potravinoví moli.

Zavařování je opět v kurzu

Není nad domácí džem, ve kterém je přesně jen to, co chcete vy. K výrobě domácí marmelády nepotřebujete nic speciálního, stačí zralé ovoce (pozor na hnilobu a plíseň, ta tam nemá co dělat), cukr, pektin, zavařovací sklenice a samozřejmě rendlík, ve kterém zavařeninu připravíte. 

Pokud chcete mít hladký džem, ovoce před vařením rozmixujte. U malin, ostružin a dalšího ovoce s pecičkami ještě rozmixovanou směs přepasírujte přes síto. Cukru přidejte podle chuti, o zhoustnutí se postará přírodní pektin. Některé druhy ovoce obsahují pektinu dostatek samy o sobě (jablka, ostružiny, rybíz), takže ani nebude potřeba ho přidávat ve větším množství. Až směs přejde varem, přelijte ji do vyvařených čistých sklenic, zašroubujte víčko a nechte je chladnout dnem vzhůru. Žádná velká věda.

TIP: Vyzkoušejte jahodový džem bez cukru

Už jste zkusili pečený čaj?

Přebytky letní úrody přeměňte na pečený čaj, který je jako dělaný do sychravých pozimních dní. Jaké ovoce použijete, je jen na vás. Do pečeného čaje pak ještě patří oloupané citrony, cukr a koření (nebo třeba i rum) podle chuti. Nakrájené ovoce zasypte cukrem a kořením, promíchejte a pečte v troubě přibližně 30 minut na 200 °C. Během pečení směs několikrát promíchejte a až bude hotová, nalijte ji do sklenek, které pak nechte zavíčkované chladnout dnem vzhůru.

Vyrobte ovocnou kůži na mlsání

Název této pochoutky nezní úplně lákavě, ale tím se nenechte odradit. Výroba je neskutečně jednoduchá a chuťově je to pecka! Jak na to? Rozmixujte dohladka jakékoli letní ovoce a nebojte se ani kombinací několika druhů. Přidejte podle chuti špetku vanilky, skořice, pepře nebo i různá semínka. Prostě jak vám to bude chutnat. 

Jestli je ovoce příliš hutné a mixér si s ním neporadí, dolijte trochu vody, ať se pyré naředí. Hotovou směs nalijte na plech s pečicím papírem a rozetřete do jednolité vrstvy o výšce 3–4 mm. V případě, že chcete sušit šetrně a nezničit si vitamíny, nastavte teplotu na 40–45 °C. Minimálně 10 hodin se o to teď nemusíte starat. Pokud by po 10 hodinách pořád nebylo hotovo, ještě nějakou hodinku, dvě přidejte.

Usušenou hmotu nakrájejte na menší plátky. Ty buď můžete skladovat, jak jsou, nebo je srolovat a převázat přírodním provázkem. Vždy skladujte ve vzduchotěsné nádobě.

Připravte si domácí zmrzlinu

V horkých letních dnech přijde k duhu poctivá domácí zmrzka. Nejjednodušší je samozřejmě připravit ji v domácím zmrzlinovači. Pokud do něj nechcete investovat, neznamená to, že byste si nemohli zmrzlinu připravit i jinak. V případě, že chcete mít hladkou zmrzlinu bez krystalů, které řežou do jazyka, připravte ji z mraženého ovoce, které s přidáním trochy tekutiny (zakysaná smetana, jogurt, tvaroh, mléko…) rozmixujete ve výkonném mixéru. Jestli to váš mixér zvládne, najdete v návodu. Sladit můžete cukrem, medem i třeba dietním čekankovým sirupem.

TIP: Vyzkoušejte neodolatelnou třešňovou zmrzlinu z mascarpone.

Letní ovoce se také hodí na vylepšení salátů, jako přísada do různých koláčů i třeba do domácí limonády nebo ovocné bowle. Hlavně, ať chutná!

Doporučené články