5 tipů, jak se vrátit do práce a nezbláznit se

Kancelář, home office, kancelář a možná zase home office. Během posledních měsíců se pracovní prostředí změnilo tak rychle a výrazně, že si toho nešlo nevšimnout. Co si z těchto změn odnést a jak se na tento nový standard naladit?

1.   Hygienu zařaďte i duševní

Stejně jako si myjete poctivě ruce, vyčistěte si pravidelně i hlavu. Zvýšíte si odolnost vůči stresu i nemocem. A jak na to? Nejdříve si upravte pracovní místo tak, abyste se v něm cítili dobře. Že vám tam chybí kytka? Sem s ní. Povalují se všude papíry? Dejte je do organizéru. Pokud můžete regulovat světlo, hluk i teplotu, upravte je tak, abyste se cítili co nejpříjemněji. Pravidelně větrejte, protahujte se, nastavte si priority a nepanikařte.

2.   Organizace času je klíčová

Práce z domova vám dovolila zamyslet se více nad organizací času. Funguje vám více dlouhodobá práce na jeden zátah nebo raději dělíte práci na kratší segmenty proložené odpočinkem? Přineste si nové návyky do kanceláře.

3.   Rajčaty proti prokrastinaci

Pokud jste naopak morálku trochu ztratili, zkuste osvědčenou metodu práce s přestávkami, která nese název Pomodro (rajče) po kuchyňském časovači ve tvaru rajčete. Ten rád používal Francesco Cirillo, který má tuto techniku na svědomí. Při bádání došel k závěru, že nejlépe funguje si práci rozdělit do půlhodinových bloků, kdy 25 minut pracujete a 5 minut máte na oddych.

4.   Nezapomínejte na jídlo

Že před sebou tlačíte projekty a deadliny jen sviští okolo? No, s prázdným žaludkem to lépe nepůjde. Využijte pauzu naplno a dejte si pořádné jídlo. A pořádné neznamená nutně svíčkovou se šesti. Víc než na kvantitě, záleží na kvalitě. Klidně si připravte něco doma, svačinové boxy nejsou jen pro děti školou povinné. A nezapomínejte na brain food. Nic nenastartuje mozek tolik, jako hrst oříšků nabitá minerály, vitamíny a zdravými tuky.

5.   Kvalitní jídlo si zaslouží pauzu

Věděli jste, že když jídlo jen nevdechnete za pochodu, ale budete ho jíst pomalu, tak si ho nejen více užijete, ale také se bude cítit lépe najedení? Pozitivní účinek pocítí i vaše trávení. Pořádně rozžvýkané jídlo totiž usnadní práci žaludku a vy se díky tomu po jídle nebudete cítit bez energie. Doženete tak termíny a podle průzkumu se dožijete vyššího věku než vaši hltající kolegové. A to je poměrně dobrý výsledek za trochu snahy.

Doporučené články