Naučte se vařit s Masterchefem Romanem Kotlářem

Rádi byste vařili více, ale nejste si tak úplně jistí svými schopnostmi? Máme pro vás školu vaření ve formě videí! Síly jsme spojili s Romanem Kotlářem, vítězem první série kuchařské show Masterchef.V naší škole vaření vás naučíme různé techniky od těch základních až po pokročilejší. Ukážeme suroviny, které jste ve své kuchyni možná ještě nevyzkoušeli. A podělíme se o tipy na recepty z nich. Bude to voňavé a plné dobrot.

Roman je učitelem tělocviku na základní škole. Jeho chuť a zájem o vaření ho dostal až do prestižní televizní soutěže Masterchef, kde ho mohli objevit nejen porotci, ale i diváci. Díky svému zápalu se nakonec stal v souboji kuchařů vítězem.

Protože není profesionálem z oboru, představuje pro nás ideálního člověka. Roman dokazuje, že každý se může naučit v kuchyni kouzlit, a to i s minimálním vybavením. Je to totiž vždy o dobrém jídle, které máte rádi, a troše zkušeností.

skola-vareni0

Přečtěte si rozhovor s Romanem, který jsme stihli během natáčení…

Které je vaše oblíbené jídlo, kuchyně a co si nejraději vaříte doma?

Mám rád jídla, která jsou připravená tak, že člověka přimějí nejmenovat jídlo jedno jediné, a tím tak zboří hranice vybíravosti. Už jsem totiž měl jak opravdu nepovedené ryby, které mám jinak opravdu rád, tak i skvělou koprovku, která mě běžně vůbec nepřitahuje. Mým nejoblíbenějším domácím jídlem jsou brambory s bylinkovým máslem a tvarohem.

Moje oblíbená je italská kuchyně, stejně jako celá Itálie. Mám rád její úctu k surovinám, z nichž každé jídlo vychází. Moc se mi líbí častá jednoduchost v přípravě a zároveň nepovolené zjednodušování v tom, z čeho vařit.

skola-vareni1

Vaříte častěji doma, nebo chodíte na oběd či večeři do restaurací? A podle čeho si vybíráte tu správnou restauraci, kam na jídlo zajít?

Přirozeně vařím častěji doma. Nejsem tím, koho by příprava jídla otravovala nebo by na ni neměl čas. Naopak jsem tím, kdo s tímto časem počítá. Pochopitelně ale velmi rád navštěvuji restaurace. Mám rád ty, ve kterých najdu skvělé jídlo, příjemné prostředí a milou obsluhu. Přiznávám, že někdy to znamená trpělivě hledat.

Co je pro vás při vaření důležité? Preferujete chuť, BIO kvalitu, české suroviny nebo široký výběr…?

Při vaření je pro mě nejdůležitější ten, kdo jídlo připravuje. Pokud vařím já, že všeho nejvíc vnímám radost z toho, že vařím. Nejradši mám české suroviny. Ale zvědavost mě při jejich výběru často zavede daleko za hranice.

skola-vareni9

V dnešní době se spousta lidí stravuje tzv. „skoro za pochodu“. Nemají na jídlo a vaření čas a dost často se zanedbávají ve zdravé stravě. Co byste jim poradil?

Vnímám to tak, že den každého z nás má 24 hodin, a je jen na nás, pro co se v každý jeho moment rozhodneme. Proto mi věta „já na to nemám čas“ nedává smysl. Považuji to za velmi riskantní přístup, člověk by se totiž mohl snadno ztratit sám sobě. Navíc pokud jde přímo o čas strávený nad přípravou jídla, v dnešní době existuje spousta „povolených zkratek“ – online nakupování potravin, nepřeberné množství receptů pro začátečníky i pokročilé, video recepty, pořady o vaření… jen se nechat inspirovat

Máte na Rohlik.cz nějakou oblíbenou značku nebo produkt, který byste klidně doporučil?

Můj oblíbený je především pestrý výběr farmářských výrobků.

skola-vareni

V čem vidíte hlavní výhodu nakupování potravin online?

Že nemusím stát ve frontách u pokladen, kdy si samozřejmě zvolím vždy tu pomalejší. Nošení nákupních tašek nebo opakované přendávání nákupu si také velmi rád odřeknu. Nemusím pobíhat po různých obchodech, abych sehnal to, co chci. A ke všemu se nemusím tahat s plnými taškami. To rád vyměním za jednoduché kliknutí na Rohlik.cz

Romanovou školu vaření můžete sledovat tady.

Doporučené články